Tuesday, January 26, 2010

::Hati Saya Masih Tidak Suci::



Byk benda sy perlu jaga


Saya perlu menjaga hati keluarga saya
Sy di amanah m'jadi anak yg soleh
Sy diberi kepercayaan oleh parents sy
Tidak sama sekali sy perlu khianatinya


Saya perlu menjaga hati kawan2 saya
Tanpa kawan tidak sempurna hidup kita
Sy cuba untuk menepis perasaan dengki,marah t'hadap kawan sy
Sy perlukan mereka untuk menerangi hidup sy
Tidak sama sekali sy menikam mereka dari belakang

Saya perlu menjaga hati para blogger
Tahu kah mereka tentang sy?
Tahu kah sy tentang mereka?
Cukup b'kenalan di alam maya kita sudah cukup mengenali sesama sendiri?
Sy perlu hargai mereka
Sy perlu memahami mereka
Tidak sama sekali sy benci mereka


Saya perlu menjaga hati En.Pjg
Sy xpenah lupakan kamu
sy xpenah ingin melupakan kamu
Sy cuba jaga hati kamu
Sy berubah utk m'jadi yg t'baek
Tidak sama sekali hati sy curang kepadamu


Tp..Hati sy siapa perlu jaga???
Kdg2 sy makan hati tp sy cuba utk tidak kecewa
Sy cuba utk b'fikiran positif
Sy perlu dekatkan diri kepada Yang Maha Esa
Hanya mengambil air sembahyang dan b'solat sy dapat tenang kan diri..
Tp cukup kah ibadat solat semata2 sy lakukan dapat menenangkan hati sy?
Kalau hati sy masih kotor??


Saya masih b'perang dengan diri sendiri..

Pensil/Surat:Maaf...Sy insan biasa..Kdg2 tidak lari dari melakukan kesilapan..Tunjukkan sy jalan yg benar jika sy leka dgn duniawi...





27 comments:

enuLwanie said...

jgn sedih2 la wanie.
huhuhu..
nama kita sama.
dan kita juga sama2 sedang bersedih.
tapi,
cuba ceriakan diri sendiri dan fikir positif.
mmg orang xkn pernah tau ati kita.

nama 'wanie' sorang yang kuat!
moga kita sama2 kuat.
;)

enuLwanie said...

gi tdo.
tenangkan matamu.
sebelum tidur,
buatlah solat hajat.
pohon yg terbaik utk diri kita!
Allah sentiasa ada utk kita syg..


*juga utk pujuk diri sendiri kerna hanya hatiku tau tentang hatiku*

♥ Baby HeL ♥ said...

muhuasabah diri.gitu?

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ said...

betul dik
hati orang kita jaga...
hati kita sapa nak jaga?

pak guard nak jaga kah?

huhuhuhuhu.....sabaq dan bertenang k

Lifesaver said...

wah!ini krisis dgn hati sendiri ni.mau panadol?

wong ah ian said...

gi la try bungee jumping seround cnfirm ilang mslh weh haha..
ok sori.klw ni entry serius..

i'd rather live my life spontaneously than thinking of all those serious stuff =)

Redbloodsnow said...

alololo...namo sedih² yang.

Wanie-san said...

enuLwanie:
thanx ye...
i'm strong..Kdg2 xsume org kite dpt terima..n xsume org dpt terima kita..hati manusia sume laen2...
kite cuba jadi seperti mereka..tp kita xboleh menipu diri sendiri...=]

♥ Baby HeL ♥:
hahahaha g2 la gamok nye...rindu mung!meh lepak sesma..plz...plz...

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠:
hahahahaha akak yanie la tlg jaga hati sy ni...
sy tlg jaga anak gajah akak...opsss...hihihi
cuba utk b'tenang..sampai pening kepala dah ni..=]

Lifesaver:
eh..boleh juga puan capa...[jimat duit aku..lalala]

wong ah ian:
hahahaha sengal la lu ni ian...hikhikhik tampo kang...!=]
thanx ian..

Redbloodsnow :
rindu kat zie la..hukhukhuk seday...;(

JohnJenin said...

Time single memang selalu dilema macam nih. Tapi dah kawen nanti jangan risau. Laki kamu pasti sayang kamu dan jaga hati kamu. :)

cikTi said...

cik wanie,,

tnang2kan diri.,
yg pnting,,wat yg terbaik,.
ikhlaskan diri,.

Wanie-san said...

JohnJenin:
yeke??hihi kne kawen cpt ni!hahaha
rasenye klu abis study pon xrase sedih2 dah..huhu

cikTi:
thanx cik ti...syg kamu...
sy akan cube ikhlaskan hati sebaik mungkin...=]

syue said...

eh,ada masalah kah?bertenang ye.

Mimie.Candy Cane said...

nice one from u sis..hati manusia ada yg kuat dan lemah.sekuat mane pun tp kalo org asek sakitkan hati dia and dia still take it and take it and take and take it,maka tercipta la entry mcm ni:)

give urself a space.dont make them mess with ur heart..

ape pun,berdoa byk2 kat Allah,semoga benda2 macam ni tak berterusan.this thing always exist in life.just make sure u can handle it in the right way..ok sis!

Mieza vs Rory said...

btul tuh....hati kiter xder sape yg nk jge kn..tpi xper, klu kiter btul2 ikhlas, kiter akan dapat ganjaran yg lebih besar di kemudian hari..Insyaallah

iera said...

Betol 2...kdg2 iera t'pkr gk smpi bila nk kne jga ht org... Sdgkan...org lain xpnh nk fikirkan perasaan kita.

Blh ke Kita jd kwn yg mmpu menerangi hdp antara satu sama lain?

Iera nk jd kawan wanie dunia akhirat... Mampukah?

Aujinz said...

siapa nak jaga hati saye...

ahaks... ♫

Wanie-san said...

syue:
boleh dikatakn la begitu syue...tp i masih mampu t'senyum...=]

Mimie.Candy Cane:
2la akak...rase kdg2 serabut..pgi tadi bangun tido siap nak pitam tau...pas2 dpt tau ade quiz mengejut..mcm2 dugaan btl..
dah la mlm tadi asyk b'pikir jew..
nnt nk ym ngan kak mie la..bleh x?
syg kak mie!!thanx kak mie!muah!

Mieza vs Rory:
thanx mie..2la...mungkin dugaan yg Allah nak bg...so kite kne terima dan jgn sesekali salahkan sesiapa...wani cuba utk gembira..

iera :
2la...wani nak jadi kawan iera jugak la...nk saling memahami...wani rase kwn2 sekolah lebh paham kite...miss u iera...=]

Aujinz:
alololo...meh i jaga ati u..ekekeke =p

miss lolly a.k.a luvfareda said...

meh meh aku belai hati kau.

ish nape EMO nih beib ?

Wanie-san said...

owh..lolly...ai rindu u...

dat's y i emo syg...huhuhuhu

pakcik kordi said...

=)

wani ..r u ok?

Wanie-san said...

pakcik...sy masih ok n boleh t'senyum...=] thanx pakcik....

seKut taWar said...

akakku..mengapakah?

~aSHa~ said...

jgn sedih2...jaga hati sendiri dulu ye..ehehehe...

nama sama plak dgn adik akak...

jom makan cokelat...mesti ceria hidup

hisham said...

salam...ceria la...xmo sentap2..senyum skit...senyum lg...dan lg...ok la..suke atila u xmo snyum...tp kn..senyum tu penawar duke...ok ....tk cre

Wanie-san said...

seKut taWar :
rindu kat adikku..ekekekekek =]

~aSHa~:
coklat???baru t'ingat ada dlm peti ais!hihi owh same ye??kim slm kat die ye...wani cuba tuk jaga hati sendiri juga...=]

hisham:
hahahahaha sy dh t'senyum lebar2 tau en.hisham...smpai dh xleh masam2 dh!=] i'm ok...dh kembali normal...thanx ya..

hanie said...

manusia biasa adalah yang tak pandai menjaga hati sendiri kerana terlalu asyik menjaga hati orang lain.

sekian :D

Wanie-san said...

hahahaha kak hanie mmg sengal!!Rase nok sekeh2 je!!!cis!

terima kasih...=p