Tuesday, September 29, 2009

::Ape Beza Raya Bagiku?::

Taun 2009 t'catat dlm sejarah diriku........
Raya yg paling gojes!
Tp xboleh lawan raya time kocik2 dlu lg r....
Dlu lg mantop! [Duit raya b'kepul duk kumpul]
Tp sepjg aku meningkat keremajaan ni...
Slalunye raye ak xde la best bebenor...

Taun 2008 mmg raya yg paling xde ape2 effect kt aku...
Paling teruk!Paling boring!
Best nye sbb xpenah ketinggalan tgk cite raya kat TV..
2 jela...huhu

Tema raya tahun 2009 ialah HIJAU
So,muncul la pelbagai jenis colour hijau dari family ku...
Ada hijau pucuk pisang
Hijau meyakitkan mata
Hijau TADIKA PASTI
Tp Mak cik Wan Cun hijau biru..
Mmg xkne tema btl!
Baju Hijau yg sebonar beliau pakai time raya ke 2..
Sadis~
Oleh kerana daku seorg je anak ppuan..Hanya bajuku Makcik Wan Cun Jahit kan..hahaha

Mereka yg Meriah!

2009 : Pagi2 dah kne bangun sbb nak siap2 pakai baju raya
2008 : Pagi2 lg masih dlm selimut sbb baju raya pon xada

2009: Mak pagi2 b'siap nak g sembahyang Hari Raya
2008: Mak pagi2 sibok memasak dgn pakai baju tshirt n kain batik

2009:Pas semua dah balik sembahyang raya,b'mula sesi b'gambar gedikz+mgada
2008:Pas semua dah balik sembahyang raya, sume duk mengadap tv

Kesengalan telah b'jangkit

Kami anak2 Pakcik Ghani Muncit +Mak Cik wan Cun

2009:Byk gambar raya aku
2008:Sekeping pon xde gambar raya aku





2009: B'jumpa semua saudara marah belah mak aku
2008: Sorang saudara mara pun xjumpe

2009:Tengah hari time raya sibok beraya kumpul duit raya
2008:Tengah hari baru mandi pagi

2009:Duit raya org bagi melampaui batasan
2008:Duit raya dri ayah aku melampaui batasan drpada duit raya yg org bagi

2009:Main mercun+b'bagai2 jenis bunga api!
2008:Bukan mercun je xdpt main tp bunga api pon xjumpe!

2009:Tiada elaun raya untuk ayah aku peruntukkan untuk aku
2008:Elaun raya RM200 seorg ayah aku peruntukkan untuk aku dan adik beradik [xt'masuk duit raya lg]

2009:Xsempat nak pulun kuih raya puas2
2008:kuih raya 1balang aku je yg abiskan[makan sambil tgk tv]

2009:Beraya sampai seminggu
2008:Beraya 1ari je[2pon separuh hari]

2009:Baju raya ada sehelai tp tiap2 ari b'tukar baju raya[sbb bwk balik byk baju kurung]
2008:Baju raya ada sehelai.Hari raya yg kedua recyle balik baju raya hari raya yg p'tama

2009:Bawak balik byk baju busuk kat Pualam
2008:Xde baju busuk pon bwk balik Pualam [sume dah sempat basuh kat umah]

2009:Balik raya & balik kampus ada org hantarkan.[Jimat duit tiket]
2008:Balik raya & Balik kampus bus yg hantar[Melayang duit raya]


2009:2orang kazen aku kawen.Puas gile makan gulai kawah!
2008:Xade sapa2 kawen.Xde gulai kawah


Raya ke 5 : Kazen aku yg ppuan 2 ye...ni belah anak sedara mak cik wan cun...Aku bile lagi ye???


Raya ke 6: Kazen aku yg ppuan 2 gak!Siap b'pedang2!Ni anak sedara pak cik ghani muncit

Conclusionnye...
Kalau Aku beraya kat PONTIAN sure xde ape2 suasana raya aku dpt
So..Kalau balik kampung kat Terengganu mmg aku merasai raya yg sebenar

Aku rase time raya Pertama tu, aku la yg paling Cun+Chantek+melotop!!!!
[Aku mmg suke perasan..Jangan jeles~~]
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'Cun kan??WAH!!mulut ku mmg superbeb!
Mcm omas!=]



Pula/San: Oleh kerana daku telah berada di Kampus..B'mula la kuliahku seperti biasa..Amat mencinye~


Sunday, September 27, 2009

::Aku Terlambat ataupon Aku Yang Lembab?::

Sawang!!!!!!!!
Haik!!!!
Wacca!!!!!!!!
Hapuskan mereka!!!!
Dish2!!!!









































































Sekian....
Selesai membunuh binatang2 yg t'ternak didlm blog aku...
Sume org sudah m'update mereka punya blog..
Aku????
hahahahaha...


MALAS!!

Xdela....xde mase nak post entry baru...
Sibok beraya sakan..
Sampai melupakan blogku
yg cantek lg mengong...
Nnti2 la i post entry pasal raya...
bace org punye blog dlu...
da~~



P/s: Mood raya sudah b'ansur pergi...hope ada lagi raya untuk ku tahun depan...

Thursday, September 17, 2009

::Kali TerAkhir::

Aku akan pergi meninggalkan blogku dan kawan2 ku sekalian selama
1weeks aka 10days...
Esok aku akan berangkat Pulang b'sama motoku..
Mane bleh tinggal....My Love My Soul tau!~~

















































































Percaye kat aku mmg idop2 ler kne tipu..huhu
Aku pulang b'sama Pakcik ku ler..
Klu naek moto,sure Xraye aku!
Xpasal2 sakit tulang belakang..huhu
Aku akan pulang ke kampung halaman di
KESOM,MANIR,K.TERENGGANU
[xcited..2la 2lis bosar2!]

Family aku plak akan b'tolak ke Terengganu ari Sabtu..
So,aku sampai dlu ler...
Plan pakcik aku nk blik ari Sabtu coz ari Jumaat
makcik aku still mgajar but kerajaan dah bg cuti mulai esok..
So,kitorg 2kar plan ler!
Xsabor nak raye di desa..
Jumpa tok..
[Tokki dua2 belah dah xde..='(]


Aku dah start packing barang2 ari Ahad lg..
My rumate sume dah serabut tgk aku xcited
duk megemas...hahaha
Biskut raya yg aku tempah dah dpt..
3 balang So 3 jenis biskut ler kan...
Tp bukan....
Aku bwk blik 2balang tp 3jenis biskut..
Sebab 2 jenis biskut aku dah makan awl2..
So tinggal separuh jew..lalalala
[sori mak cik wan cun~]


Dah tinggal separuh..aku dah Ngapppp dulu..
[Nanti aku gabungkan m'jadi 1balang]
Best woooo!!!
Xsia2 ak tempah tiap2 tahun.....

Beg balik Kampung...
1Beg penuh Baju
1 beg ade 2pasang Heel
1 beg Penuh Make up..

Heel Raya..
Recyle Heel Konvo + Heel Presentation ETR
[xyah beli yg baru!Bis citer!]


Ape2 pon..
Saya NURUL HAZWANI BT ABDUL GHANI
ingin meNyampaikan Salam Sesuci Lebaran Kepada Sume2 Kwn2 &musuh2 sy..
Dan org tidak dikenali~
Hati2 pulang ke desa..
Siapa yg pulang ke desa dgn moto
[watever ler motosikal,motobot pon]
Pesan kat org2 umah..
sediakan tilam awl2..Sampai je boleh terus landing.....
Yg naik kereta pula..
Bawak slow..
Jgn pecut..Kesian pembonceng motosikal tau!
kne percikn air,api dri excoz anda!
Kepada yg menaiki bus..
pesan kat driver bus..
nak belok ke nak stop ke..
tgk side mirror..
tkt ade motosikal kat tepi..
nnt t'gilis plak...
SEKIAN BEBELAN RAYA DARI WANIE-SAN..


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR & BATIN



Pula/San : Raya tahun lepas paling xbest sbb raya kat Johor..So..tahun ni kne Raya sepuas2nya!!!!!

Wednesday, September 16, 2009

::Mak,anak mak dah pandai MASAK::

[Entry Yg Bukan Belagak TP Bangga Diri]
HeHeHe

Xdela....Xbaek riak...
nnt t'bukak pintu neraka tau!
huhuhu

Sebenarnye...Xde pe yg perlu di bangga kan..
Sume kaum Wanita mahupun lelaki mesti ada yg terer masak.
Mcm ak ni..mmg terer gile masak..
[perghhhh...belagak siot!]
Disebabkan ak sorg je anak ppuan Pak Cik Ghani Muncit..
Mmg akanku selalu jejak ke dapur wpon tidak dipaksa...
Ape sahaja masakkn...pejam mata ak boleh buat..
Kan?mak kan?btl kan???





































persetankan ape yg aku taip di atas!!!!!!!
ITU HANYA LA ILUSI SEMATA2!!




Aku manela terer masok!
Tanye la Mak cik WAN cun 2..[mak aku ye]
Mmg aku ni liat gile2 nak memasak..
Nulung2 ape yg patot boleh ler...
Slalu gadoh ngan Mak Cik Wan cun
di sebabkan kemalasan sy melampau2!
Tp...

Buat pengetahuan Mak Cik Wan cun...
Anak mu ini telah di dera untuk menjadi tukang masak di
No.17 Jalan Pualam 3, 7/32c...[promote address umah sewa]
hehehe














Dulu...
Aku hanya lah tau memasak...
Ayam Masak Merah [Ni pon buku SAJI mesti kat sebelah]
Tomyam [2pon pahit!]
Nasi goreng+Mee Goreng+kuey teow goreng
[Kalu kne masak tuk Breakfast 2 reti la wat]

Ni jela ak pandai masak...
2pon t'kedek2...

Bile mak aku kne g honeymoon ngan ayah aku
dan perlu meninggalkan aku & adik beradik b'sama2..
mule la ak memikirkan ape yg perlu di masak...
Dlm Otak..
AYAM MASAK MERAH
SARDIN
Bukan itu saja...
Mak aku mesti kne tlg potong ayam siap2..
Kalu harapkan aku...xde bentuk ler ayam tu sume...

Sedih kan ade kakak mcm aku ni..
sian adik2 ku...
[padan muke korg!makan pandai ler!]






Kini....
Saya bukan begitu lg!HAHAHa
Sy sudah boleh memasak ape sahaja yg korg mahukan!
Betul!Xtipu!
Sy kne memasak sepjg Ramadan ni..
Perasaan nk memasak 2 membuak2...
Dah ler kne masak untuk 8,9,10,xpon 12 org!
Byk ler aku kne mask...
Aku akn b'tanya bdk2 umah aku diorg nk makan ape..
Pas2 aku akn masak..klu diorg mintk yg demand2
aku akan kol Mak Cik Wan Cun untuk b'tanyakan resepi..
[Mak aku terer masak ok..siap org tempah suh wat mcm2 mkn!]
Sejak duk umah sewa..
Aku belajr masak..Sedikit demi sedikit..
Alhamdulillah..
Dah bleh p'tajamkan skill memasak 2...
Nasi Lemak [Dah pandai]
Nasi Ayam [kne improve kan cara membuat nasi]
Paprik
Tomyam
Ayam Masak Kicap
Ayam ala rendang
Ayam goreng Tomyam[Reka resepi sendiri]
Daging black Papper
Sup sayur
Terung eRIN
[xtau name pe..Gune santan.Anda tahu??Org perak punye resepi]
bla
bla
bla
bla......






Wa...
Masak bukan susah pon!
sonang aje!
Petang ni kne masak lg..
Ngah pening pikirkan resepi ape yg sy kne masok!
Mak Cik Wan cun tlg suggest ape2 resepi untuk sy!
[baru paham nape mak slalu b'tanya nak masak lauk ape...]


Assistant aku aka adik aku yg ke 3...
Die pandai masak gak...
Die mmg minat memasak...
[abaikan ape2 yg sensor ye..hahaha]
Padan muke mu fareez!!!




Pula/San : Mok..bile kite balik dumoh kekgi..mok xpayoh masok doh..biar kite plok masok ke mok..mok duk la berehat ye..tp klu xsame mcm mok wat 2...mak redha je la ye..hahaha

Tuesday, September 15, 2009

::Kalau Ko Layak Tp Ko Sanggup ke??::


Nak ke kat die???
Klu nk ambik la..
[Klu berani tempuh dgn diri aku ni..Aku singa betina tau!]


Ciri-ciri lelaki ini :
  • Romantic
  • Caring
  • B'tanggung Jawab
  • Hormat org tua
  • Alim
Perghhhh....
Mesti nk kan??kan???Mcm Princes Charming jew....
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'

Tipu!!Tipu!!Hahahaha Xde r sume die ade ciri2 mcm 2...
Die ni Skema Alam!sape suke mmg mmg malang r...
Opsss.....
No...
i SHUKE okey~~~

Ciri-ciri Ppuan idaman beliau :
  • Tinggi [Mcm ala2 supermodel la..175cm & above]
  • Honesty [Beri2 Important okey!!]
  • Chantek![Of Cause ler...]
  • B'pelajaran tinggi [Kalau boleh ade P.H.D..Demand t'lampau]

Kalau g2 ak ade la ciri2 di atas???







































































Tetttt................Tipu jugak!
Sume ciri t'sebut ak xde!Hahahaha
Kalau sape2 ade leh challenge aku....Aku xkisah...
Aku akan kalah kalau sape2 2 seorg yg HONEST!!
Fuhhh...ak xde lg sifat ni..
[mcm mane nk belajar jadi jujur...Ade buku cite pasl ni x???]
baru start nk membaja dlm diri...
Rase dah start tumbuh sikit..lololo




Pula/San : Tgh biul layan lagu raya..kolas ade ptg jew...Xsabar nk beraya di desa t'cintan~

Monday, September 14, 2009

::Kegedikkan sebelum Raya!!::

BDK MGADA : wani...cepatla try selendang dgn baju 2...
AKU : Nnt r..xmandi lg..
BDK MGADA : Makeup sekali ye..suh k.yong makeupkan..
AKU : xnk ler!!




















beberapa jam kemudian......
AKU : Ucena nk tido dah ke????xnk tgk sy try selendang baru ke???
BDK MGADA : AH!aku dah siap mandi ko xmandi2 lg.Aku mgantuk..

Sbnrnye.....
Sy bukan nk sgt ambik!!Tp diorg yg suruh!Sy ikot je!!!
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
?
Statement yg akan aku keluarkan sebelom sesiapa suke mgatakan aku gedik!
Ya!Sy mana suke ambik pic Gedik!!
[ayat cover2]
Okeh2!!malas nk menaip pjg2...
Juz nk gtau aku telah dipaksa rela menjadi ppuan gediks sempena hari raya!!
Owh!siapakah mereka i2!!
[xpayah bgtau!]
Tau la aku baru beli shawl baru warna coklat krim i2!
Jenuh btl ak mencari shawls kaler yg sepadan+sedondong dgn bju raye ak 2..
[sebenarnye dah pkai bju itu time convo]
Xpe2...sediakan baldi ye...[tkt ada perkara xdi ingini b'laku]
Sila tutup mata....
[aku telah m'cubenye keesokan arinye kerana bdk mgada telah tido pada mlm t'sebut...]







































tettttttttttttttttt..........

Sbnrnye aku juz nk try shawl 2 senang pkai ke x..nk try & error yg sesuai dgn shawl ni..Tp ade budak mgada nk aku try ngan baju..siap suh makeup lg!!alasan beliau nnt time raya xde la sush2..[ah!ko totap mgade!]
Untie Erin kasi sy RM50 henggit!!!baeknye untie!!Nnt kasi mayak2 lg ye!!!hahaha


Conclusionnye..diog ckp selendang itu kosong than baju 2 kosong so nnt ak akn nampak kosong time raya nnti..[kira org xnmpk aku kot..] Sadis sungguh!Tp aku mmg tidak akn memakai shawl yg munge2 penuh 2!!Nnt aku kne kutuk ngan my pameli!Pameli aku kaki kutuk!!!

Ok..jika anda tidak ada tiket untuk pulang beraya sila b'kelakuan seperti t'sebut....















































Pak!!tolong pak!!tolong kasi saya naek bus ini!!!duduk kat bawah enjin pon xpe!!!!Aslkan dpt balik kg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
[Sila abaikan tag shawl yg belom di di cantas lagi!]



Friday, September 11, 2009

::Kaye ke ak ni??::

Kali ni sudah 5 kali ak tinggalkan kunci motoku b'sama2 motoku...
Selepas itu, ak membawa diri pergi menuntut ilmu...[Perghhh!!mmg mulia niatku itu...]

Sengal!!!

Mcm ler ak ni kaya bebenor!!!Otak klu dah semakin b'tambah keremajaan ni makin cepat pulak lupe...Aish...Semalam aku t'tinggal kunci moto aku kat tempat bukak bontot moto [xlucah okey]
Pas sangkut helmet,ak dgn diri yg over confident melangkah pergi ke kelas..[Dlm otak b'khayal klu kawen dgn putera raja xyah naek moto lg...] Nasib kelas 1jam je..Pas abis kelas aku menuju puncak untuk menjejaki motoku..Aleh2 semasa meraba2 beg chantek lagi mahal ak 2, aku merasakan --------------------------->
KUNCI KU TIADA!!!!!!!!!!!!!
[Nasib ak xnyanyi lgu Ku Kunci Rindu Buat Mu.....]
OMG!!i knoe!!!
xlaen dan xbukan....mesti di sana!!!!!sana!!sana!!

Aku b'sama dgn kak Sya b'lari2 anak itik [sambil m'cover muke yg tgh cun melecun] FUHHH!!!Nasib menyebelahi kami...kunci ku masih setia b'sama motoku...adeh....klu ayahku yg muncit 2 tau...mau mati aku dikerjakan...Aku sudah m'catatkan sejarah Diari anak Pak Ghani iaitu meninggalkan kunci b'sama moto sebyk 5kali!Oyehhhh!!!

Kejadian pertama
Lokasi : Plaza Alam Sentral Shah Alam
Tidak jauh dari motor ak t'ingat akan kunci ku dan ak b'patah blik

Kejadian ke 2
Lokasi : Tempat parking moto Fakulti aku
Separuh jalan menuju ke kelas aku t'ingat akan kunci ku dan b'patah balik

Kejadian ke 3
Lokasi : Pusat Komersial seksyen 7 Shah Alam
Selepas selamat mengeluarkan duit baru aku t'cari2 kunci ku di ATM dan ak terus meluru ke motoku

Kejadian ke 4
Lokasi : KFC seksyen 2 Shah Alam
Separuh ayam sudah abis di lahap olehku baru teringat akan kunci dan turun pergi mendapatkan kunci

Semua kejadian ini kurang dari pada 15minit ak meninggalkannya tetapi kali ini aku meninggalkan kunci ak selama 1jam lebh!Iaitu kejadian 5~

Kejadian ke 5
Lokasi : Fakulti Ak
Dah abis kuliah dah sampai tempat parking moto dah pun baru aku tau sebenarnye ak t'tinggal kunci...Amat sadis sekali mempunyai tuan moto sepertiku ini.......

B'tenggek di atas EGO EMO ku~~



Pula/San : Kalu ak meninggalkan sebanyak 10kali mesti dady ku akn kasi moto baru...NOUVO LC..!!conpem ak parking moto 2kat tempat DEKAN!lololo


::YA!!Memang Kosong!::

Sori guys....
Blog ku tidak dpt di selamatkan lg....

Adakah saya sedih :Ya!memg sedih![rase nak tampar diri sendiri kerana tidak dpt mempertahankankan blog ku]
Adakah anda gila : Ya!mmg gila [rase nk daftarkan diri ke rumah org2 tua..erk??]

huhuhu
sedih t'amat2.....
Sila kembalikan entry lama ku!!!!
Aduh....idupku dlm dilema----->
mati
mati
mati
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'

mati
akal~
sekian....
wassalam....


Pula/san:entry lame ak kne jangkitan kulat..so..sume kne lupuskan..kembali kepada kehidupan baru..dh spry blog ni dgn pembasmi kulat+kuman+bakteria.....