Friday, September 13, 2013

::D.I.Y Bunga Telur SIAP!::

Assalamalaikum....
Kegigihan memang perlu untuk menyiapkan Carnation Flower untuk dijadikan Bunga Telur. Dengan tak dapat support dari roommate la. Emak yang suka sangat buat aku jadi jiwa kacau la. T_T Finally, tangga 12/9/2013 SIAP SUDAH 200pcs bunga telur setelah hampir 5 bulan aku kerjakannya. Actually dalam 2 bulan aku tak buat. Time puasa sentuh pun tak. 100 pcs aku boleh siap dalam masa sebulan je tu pun bukan tiap malam aku buat. Yang lagi 100pcs tu aku buat time aku pemalas+tengok running man+ tidur. Memang tak siap-siap la. Hihihi

Reben 2 color. Aku rasa theme kahwin aku ROJAK. T_T


Ni yang awal-awal buat dulu.Dah siap duduk dalam stor dah. Color RAHSIA...hihi

Buat Carnation Flower banyak-banyak sampai aku naik juling.. @_@

Yang ni yang dah last-last buat. Tak kembangkan sebab takut terpenyet. If tak kembangkan boleh la sumbat-sumbat dalam kotak. Tak adala susah hati takut jadi ayam penyet. huhuhu

Yang ni buat untuk hantaran pertunangan.

1st time aku publish gambar pertunangan aku kat umum!  Kat Facebook pun aku tak heboh. Actually tak ramai yang tahu aku bertunang. Sebab aku tunang diam-diam. Just jiran-jiran datang je. Saudara-mara tak datang sebab jauh.Hantaran tak sempat nak snap satu-satu. Hantaran tu DIY sendiri la. Reben+Bunga tisu carnation+bunga kain. 

Untuk kos untuk buat depend pada kedai yang nak beli barang-barang la. Kalau kat Shah Alam aku suggest pergi kat CT HANDICRAFT di Seksyen 18, dekat dengan Mydin dan Ole-ole. Memang murah. Murah daripada NILAI 3. Ambil banyak ke ambil sikit ke harga tetap harga borong.  Kalau memang tak ada masa dan malas nak buat beli jela. Kat kedai tu harga bunga telur yang pakai Artifical  Flower harga 0.60sen satu. Ada yang 0.50 sen. Cantik kot! Kedai lain RM1.00++ satu.

Ni aku beli untuk Bunga Pahar abang aku. Sekotak RM40/50pcs.. So, RM0.80sen satu. Murah ke?Boleh la tu! Aku tak ada masa nak buat bunga pahar abang aku tu sebenarnya. Thats why aku beli. HAHA

Meh aku list kan kos untuk 200 pcs bunga telur ni: 

Paper Crepe: RM5.00/10helai boleh buat 40 pcs bunga. 
5 paket x RM5.00=RM25

Lidi : RM4.00/1paket (200batang)

Reben Bunga : RM 0.80/1 gulung
30 gulung x RM0.80 = RM24

Reben Telur : RM3.80/1 gulung
5 gulung x RM3.80= RM 19.00

Dawai size 28 & 26 : RM0.50/1 paket
Size 28 : 5 paket x RM 0.50= RM2.50
Size 26 : 2 paket x RM0.50 = RM1.00 

Pelilit : RM0.50/1 gulung
8 gulung x RM 0.5 = RM4.00

Sarung telur : RM6.00/100 pcs (Beli yang segera.Bukan kain net)
2 x RM6 = RM12

Dawai sarung telur : RM1/100pcs
2xRM1=RM2

Total (200 pcs) = 25+4+24+19+2.5+1+4+12+2=RM93.50
RM79.50/200=RM0.4675 sekuntum  bunga telur

Murah tak Kak Ton sekaliannnn?Ekekekeke Kalau kat kedai tak akan dapat la bunga telur yang cantik harga below RM0.50... DIY murah tapi memang memerlukan kegigihan yang tinggi! T_T

Pensil/Surat: Next project DIY ialah PAPER BAG DOOR GIFT!


10 comments:

Dora Natasha said...

omaigod wanie!!!!

Aku rse aku kkan segigih ko utk wat bunga telur tuh. and survey kedai sumer tuh. silap hb aku tk bg bunge telor kt tetamu. aku bg telur bogel camtuh jer. kehkehkeh!!

Neway, ko mmg gigih! nti aku nk kawen aku bkk blk entry nih utk tgk name kedai2 tuh. hihihi

Wanie-san said...

hahaha mmh gigihhh! tapi serius ak ckp, ko buat dan ko beli memang beza tau perasaannya! dats y aku nak buat!hihi

Nik said...

rajin sangat awak ni.ampai ke bunga telur buat sendiri.kagum :)

Unknown said...

awak...awak beli kat mane sarung telur tu?>

Anonymous said...

Hai.. rajin nya buat bunga telur. Meh order ja dengan kita memang kerja buat bunga..
Wasap no ni.
019.203.5395(aisah)

Harga murah2 below RM1.00 ok. Boleh pilih jenis dan warna feveret.

a片 said...

線上骰子
九州娛樂城
網路主播影音視訊秀
最高獎金
試玩龍與虎
女人要真愛男人要做愛
新新人類影音視訊網
線上玩遊戲
色aio交友愛情館

網路校園美女寫真 said...

車貸利率車貸試算‎
汽車貸款增貸
銀行汽車貸款只要5分鐘
汽車增貸試算
銀行消費金融中心
汽車貸款專人為您服務
銀行原車融資貸款
車貸可以降息
中古車貸

dytudtyujdytdgh said...

寫真女郎AV貼片
華人影音視訊聊天
運彩賽事預測
免費電影下載
成人校園a片
影音視訊聊天室
亞洲成人視訊
免費yam交友聊天室
免費視訊妹

盛豐 said...

本土自拍
正妹照片
色女a片群
哈啦聊天室
孤男寡女主聊天室
亞洲線上遊戲
免費a片
線上玩遊戲
偷拍美女底褲

免費a片直播網 said...

色hilive
美女情人視訊網
美女圖3d
學生集體性派對
網路主播影音視訊秀
視訊正妹美眉
線上博彩遊戲
亂倫a漫
性感影片