Tuesday, October 27, 2009

::Kadang2 Bengang Jugak Aku::

Mcm2 ragam btul kalu duk umah sewa rmai2..
Aku akui..Rintangan...Cabaran..Onak..Duri..
Aku tempuh sume 2...
[Cit!ayt org mengong!]
Yela..Aku ni duk umah sewa 2tingkat setengah..
12org 1umah...
[bunyi mcm ramai kan??cube dtg umah aku..mcm 2,3 org je 1umah coz umah ni bosar!]


Bilik aku kat tingkat setengah 2..
Atas nun jauh di sane!
1level tu 1 bilik!
1bilik 5 org-1org=4org.
[sbb my rumate sorg 2 tido kat hall bawah coz nak jage anak die..Ali n Bobo]
Kitorg 4org tp yg kaki bising n melalak 3org je..
Yg sorg lg 2 duk dgr earfon sebatu bleh dgr lagu ape die layan!
Kuat gile!Pas2 bile kitorg ckp mule la die melalut..
[nnt aku tulis entry pasal beliau..leh wat koleksi lawak]

Okeh!cukup menceritakan pasal rumate2 aku yg sewel..
Disini aku hanya ingin meluahkan perasaan..
Melepaskan geram..
Aku malas dh nak marah2 coz td aku dah menunjukkn kemarahan aku!
Cume xpuas ati ler..
Adat ler duk umah sewa..masing 2 kne ade responsibility msing2..
Umor sume dah 22TAHUN!
xkan nak kne cakap satu per satu mcm budak2 kecik yg baru nak
belajr makan,minum,basuh berak sendiri..
[pengotor punye semek!]

Okeh!cukup memberikan hint2...
Td..aku nak masak..mmg slalu sgt klu aku msuk dapur ade je benda aku bengang..
Yela..pandai guna dapur tp xpandai kemas..
Td aku nak masak sambal kentang..
Pas2 mase g kat sinki aku tengok penuh pinggan..cawan..
Sumenye sudah dibasuh..
[mmg umah sewaku masing2 rajin basuh pinggan mangkuk]
Okeh..dah basuh..Fine..Tp pinggan mangkuk 2 sume yg sudah di basuh semalam..
Penuh tepi sinki 2..sampaikan xada ruang nak wat sesi potong memotong kentang..
Yg aku bengang..B4 aku nak masak 2..
Adela sorg minah umah aku ni duk masak mengoreng ler..
Tp die xde nak ambik pinggan 2 susun kat dlm rak..
Siap die tlg menambahkan kesengsaraan sinki 2..
Aduh..ape la ko ni..Malas bebonar ke??
Aku pon ade paper wei..
Ko 1hb aku 2hb..xde bezo nye..
Kuar tiap2 ari bleh plak..
Xkan nak susun pinggan pon xbleh??Bukan ko slalu wat pon..
Xpatah tangan pon klu ko wat..
[cilok ayat mak cik wan cun slalu bebel kat aku..]
2 sekian hal pasal pinggan b'susun kat tepi sinki..
Ni kes sampah plak..
Aish..ari 2 ak baru ckp ELOK2 kat ko..
Aku back up korg..Ak siap pesan kat ko dpn2..
"Kalu kwn2 awk masak pas2 tgk smpah penuh pergi buang ye..tkt a*** bebel"
Tgk..aku tgur dgn sopan..Pas2 ko bleh jawab..
"sy kalu masak pas2 tgk smpah penuh sy buang"
Yeke hang buang??xpenah hayat aku nengok pn..
Tp xpe..think positive..
Tp tadi sampah 2 siap sudah di ikat pon!
xkan xleh g buang!Buang xsampai 1 minit pon wei!
Ni dah ler xbuang sampah yg sedia ada 2..
Siap plastik smpah yg aku letak semalam xde die nak baiki elok2..
Pakai campak je sampah 2 pas2 plastik 2 jadi b'lipat..
nnt smpah t'keluar la dri plastik 2 wei!
xbleh ke baiki skit..b4 ni ade gak aku perasan yg ko xkan baiki plastik smpai 2..
Tp aku pikir ko nak cepat..tp arini pon same!
Pas2 time aku masak..
Aku kemas sumenye 2 smbil buat dgn hati xikhlas n marah!
Aku hempas2..tolak grill kuat2..
Sampai kwn aku yg duk bwh pelik..
Biasenye aku xde buat keje kuat2 mcm 2..
Ha!tau ko naek atas duk dlm bilik senyap2..
Cukup pasal sampah..
Ni pasal minyak plak..Aku tau bukan die sorg..rmai lg
t'masuk rumate aku yg sewel ni gak..
[tp kalu ngan kwn2 aku ni aku sound direct je..]
[sonang..xde ambik ati ke ape..]
[Suh buang smpah puji2 skit..hohoho]

Pas gune minyak 2 klu xnak tuang dlm bekas balik tutup ler dgn penutup kuali 2 wei..
Ni x..Biar je t'bukak t'nganga!
Sehari ke duahari ke..Kalu xde org gune mcm 2 ler!
Pas2 cicak ke duk jilat korg xtau..
Ari 2 minyak baru je lagi gune..
tp ade sorg insan 2 x tutup pas beliau gune..
Aleh2 ade lalat mampus dlm minyak 2..
ke x m'bazir namenye 2...
Kalu tuang dlm bekas pon xde nye tutup balik!
Xke bodoh name nye 2!
Ape motif ko tuang dlm bekas tp ko xtutup??
Same gak!Aduh..
Xkan sume nak kne suruh kne ajar..
Ko duk umah mak ko xajar ke??
Ke ko yg xnak ambik tau..

Aku ni mals gak wei..
Korang tanyela mak cik wan cun 2..
Sure sonang2 je mulot beliau melepaskan kata2
ANAK DARA SORG PON PEMALS!
ha!ambik ko!Tp aku ade gak sifat tanggungjwb..
Kat umah bleh ler nak malas2..
Kat umah sewa masing2 belajar..ade kerje masing2.
So..Masing2 kne la menanam sifat RESPONSIBILITY
Kalau korg jadi anak mak cik wan cun..
Sure dari kocik korang dah di kenyek2 jadi lempeng!

Ponat dah..xmoh bebel2 lagi..
Dah lepas geram..1st time wat entry pjg2...

Pula/San:Kalu xpuas ati meh b'gaduh pkai senduk! Duk umah baru nnt ne wat jadual pembuangan sampah n pengemasan dapur & umah!

16 comments:

asna cute said...

Wo pnjg gilos bace n3 nie. lain kali letk jer la pingan magkuk semua sdnri simpan.

wanie punye pinggan cawan semua wanie simpan ja dlm bilik ker tmpt khas ker tmpt yg dorg xkn kcu. So biler mc tue wanie xkn sakit hati klu pngan mgkuk tue bersepah kat situ.

lebh kurg mcm xyah share pape la ngan dak yg weng2 tue~
=)

Lifesaver said...

mmg mcm tu kalo dah byk kepala..byk gelagatnya..tu akak suka duk 1 geng. rumah kecik je..kita2 je...

cik CumeY said...

huhu..cian kamo cik waniey..kiter senasib lerr..orang kat umah cik cumey camtuh gak...

lagi ah..baldi cik cumey tadah air tok mandi..dia buat tempat rendam baju sulit2 dia...cet!!!!

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ said...

++ chantek umah tgk dari luar....ghupe2nyer ada gak penghuni yg malas eh...nak kena ikat kat pokok mangga kasi kerengga geget tu....hahhahahha ++

BuLaN iTu aKu said...

hehehehe besau nye rumahh
hurmmm biasa la....
kalau dah duduk ramai2 macam2 ragam kan
hehehehehe

jee yunus said...

ya ya..umah sewe jee pn mcm ni jugak...ratu2 pemalas mmg ramai...ternak ulat dlm tong sampah..biler tego jd gadoh..muke cun nk mampos..tp PENGOTOR beb...biase la 2 dok menyewe....saba ye cik wani...

Cik Cookie said...

Sis, tu belum dok umah Cik Cookie.mau meroyan kamoo.
Cik Cookie dah imune dah.
Spender jantan
baju jantan
Sinki berkeladak
Sampah jangan cita
baju xbersidai
Lagi dah dasyat semuaa tu dah adal laki.

Wanie-san said...

asna cute:
2la..kang buat mcm 2 dapur plak diorg wat suke hati diorg..kalu geng2 wani xkemas..xdenye diorg nak kemas!aish...klu dah pemalas 2..wat mcm mane pon mmg malas..

Lifesaver:
2la akak..majoriti dalam umah ni geng wani..tp ade serpihan2 bukan geng wani..diorg yg nak join duk umah skali ngan kitorg..tp perangai..aish...

cik CumeY :
aish cik cumey..kalu wani jadi kamu..wani ambi air yg die duk rendam benda2 sulit die 2 wani jerus atas kepala die!ha!ambik ko!

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ :
bgus kak yanie!ikat diorg kat pokok yg penuh kerengga!sape suh malas2 sgt!

BuLaN iTu aKu:
2la bulan..kne sabar jela ni...kalu 1 umah 2 rmai than sume mmg kite ngam senang skit nak tegur..ni x..geng diorg yg berape kerat 2la slalu duk cari pasal!

jee yunus:
huhu..mmg harapkan muke chantek xgune gak!nnt dah kawen mcm mane la laki die nnt..sush kalu ade yg pemalas mcm ni!

Cik Cookie :
CC punye housemate sy akui mmg lagi power dari sy nye housemate!klu sy jadi cc dah lame tarik diri..xpon tembak diorg ngan senapang cicak!mcm mane la cc menghadapinya...

iera said...

sabo2, kita nie kre senasib la jgk. tp...iera lgi pning. blk nie kcik je kre...duk dua org. dpt bdk junior plk 2. blh tmpt dia xpnh nk b'kms. selimut x pnh nk lipat. hr nie blk, tgk selipar2 dia b'sepah kat tmpt iera. bru bkak pintu dh b'bau smcm... tuan bkn main b'gye lgi... tp...tmpt dia xpnh nk b'kms.ciap ade kwn mengadu lalu kat bilik iera bau semacam je. xreti nk tegor camne. nk sound kan, nnt kecik ati. mklmlh ank bongsu. sabo je lah

Wanie-san said...

iera:
klu duk hostel prob ngan rumate plak kan??2la..mcm2 la diorg ni..dreesup bukan maen..tp perangai hampeh!iera ckp la kat die elok2..suh die kemas ke ape ke..wanie akn ckp elok2 dlu..ni bengang sgt sbb dah tegur elok2 tp xpaham2 jgk!

PHIRDOTE said...

i ws here )

[ Hanie ] said...

yer...saya penah alami ade housemate yg sgt tak boleh pakai waktu belajar dulu...huhuhu. mmg tak bole ape...masing2 dah besar, lagi ditegur, lagi buat perangai. Hurmm

Wanie-san said...

PHIRDOTE :
thanx..=]

[ Hanie ] :
ha!btl!klu di tegur..dpn kite ok...pas2 melekt la skit tegurn kite 2..pas dua tiga ari wat blik perngai lme!

♥ PinK HeL ♥ said...

aku mengalami situation yg sama...tapi aku lagi bengang dapat rumate macam syal seperti yg aku lalui skrg....sakit ati duhhhhhh...aku bengangggg....

Wanie-san said...

♥ PinK HeL ♥ :
huhu sabo jew wei..nok wat guane..rmbut same itam ati laen2...[ke rambut mu b'ubn doh??huhu]ak kdg2 xphm gop bkpe perngai diorg ni xleh ubh

ellenyna said...

Hm, mmg x suka dok uma sewa ramai2.