Friday, April 23, 2010

::Berlagak ke??::



Kalau kita cakap sesuatu then selepas kita cakap tu ada tak kita berpikir2 balik??Baik buruk apa yang kita perkatakan sebentar tadi ke...??

Aku selalu je berfikir kot...Ni ikot perangai mak kesygn aku la!Bila kol kawan dia sikit pastu mula la wat ayat, "Iksh...mak rasa mak ganggu mak cik kiah tengah rehat la..Menyesalla mak kol dia tadi" Emmm.....sebenarnye org tu tak ada cakap apa2 pun...Mak aku dah cuak gelabah...Huhuhu

Kadang bila aku terlepas cakap ke..Aku mula fikir sedalam2nya...

Contoh 1:
"Ko nak tahu..Tadi aku salah seorg dari yg dapat A dalam test 1..Tapi test 2 aku rasa aku tak perform la..Takut la dapat teruk...Chapter last 2 aku tak paham sgt.."

So..Masa aku cakap tu aku tak pikir ape..Pastu...baru la terpikir..*aish..menyesal aku citer..Nanti mesti diorg pikir aku belagak..*Sebenarnye aku tak nak la lecturer mengharapkan aku dapat result tinggi dalam test 2 n final..Tu maksud sebenar..huhu


Contoh 2:
"Final tu kalau fakulti dah tetapkan tarikh antara paper tu dekat2 pun..Kita tetap kena tempuh jugak..Biar la 1 hari dua paper..Pastu xde gap langsung pun..Kita kena la pandai2 'ngejas2' masa study.."

So..Belagak lagi ke??Aku just nak bagitahu tiap2 sem jadual exam aku macam-nak-kena-maki-bertubi2-dengan-aku..Semua jenis jadual exam aku penah rasa...Tak ada gap langsung..Tiap2 hari ada paper...Penah gak jadual satu hari dua paper pastu gap sehari pastu satu hari 2paper lagi...Sem ni pun mcm tu jgk..Harini exam petang..Esok exam pagi dan petang...So..kita sendiri kena pandai manage time tu..nak study apa dulu..Ada rezeki, soalan senang..Tak ada rezeki, soalan memang nak kena tampo diri sendiri berkali2!


Contoh 3:
"Aku dah abis study.Juz nak buat past year je."
Aku kalau dah bis study aku cakap aku dah habis study...Tak ada la cakap "Eh..Aku tak study pun lagi..Aku baru study sikit"..Padahal kerusi dengan bontot die memang tak dapat dipisahkan!Mengadap buku 24jam pastu ckp tak study lagi..Aku tahu la!Tak payah nak tipu aku!Nak saiko aku ke??Cis!


Contoh 4:
"Tadi exam alhamdulillah la..aku boleh buat la..Tapi ko paham2 la..Mathematic kan...Kalau boleh jawab tapi careless...Salah jgk.."

Kalau boleh jawab..Jawab je boleh jawab..Kalau tak boleh jawab aku memang bantai jadi macam org gile la...So..Belagak ke 2??Just berlaku jujur lor..Kita boleh jawab tapi result kita bergantung kepada pemeriksa...Juz tawakal je la..


Contoh 5:
Pelajar A:"Eh..Awak dapat berapa markah wani!"
Aku "Nah!Tengok sendiri!"

Aku kalau dapat result tinggi ke teruk ke..Bantai tunjuk je kat kawan2 aku...Lantak la!Dah tu je kemampuan kita..Buat pe nak malu!Tak ada la mcm sesetengah org tu..Kalau dapat result tinggi..Letak je atas meja nak suruh kita tengok walaupon sebenarnye kite xnak tgk..Tapi kalau dapat result teruk..Awal2 dah lipat masuk dalam beg!Cis!Belasah kang!!

Okeh2!!Cukup2 melalut...Panjang la plak entry pada musim exam ni..Tak paham aku..!!Sebenarnya..Aku jenis berterus terang..Kang aku kata jujur org cakap aku ni lurus bebenor!Tapi realiti gitula...Tak ada niat untuk berlagak..{-_-"}

Ni bukan senyuman BERLAGAK tapi senyuman KAMBING!hohoho

Pensil/Surat:Eh!ak baru study 1 chapter la!9chapter tak study lagi!Ahad dah exam!Malam ni nak kuar melepak plak...Aduyaiiii!![berlagak ke???]






12 comments:

ber_u_wang said...

bergantung pada niat.. nak riak @ berlagak atau hanya berkata benar tampa sembunyikan fakta

Frodo Baggins said...

ni mesti lu buat entry ni sal lu tengah stress exam kan?
hahahahhaha ~~



>>____<<

h a n i e said...

wanie mmg kambeng..

eh?

salah komen..

lupe plk nk komen ape td..

bye..

iera said...

Btol tu wanie... kdg2 iera de t'fikir gak bile iera ckp tu... kngkdg tkot org lain x sangke @ silap tafsir....

Tp...xpe la. Allah tau niat kte kan. just be yourself

Solehah said...

hi..selamat kenal-kenal eh..
ok la tu dah dpt jawab exam..so fokus paper yang depan pulak.

erine roslan said...

awak putih melepak, saya kuning langsat..


tuh statement riak ke x?

Wanie-san said...

ber_u_wang :
aha!suka ayat uncle! "hanya berkata benar tanpa sembunyikan fakta"..wani suke bercakap..so,kdg2 cite je meleret2 entah pape..tkt org ckp riak..

Frodo Baggins :
opss....macam mana mung tau ni>.<..hahaha

h a n i e:
kak hanie!!!tampo jgk la kakak ni!!!
pang!!!

haha

Solehah:
ngah cocntrate dgn paper depan la ni..hihi okeh!kenal2 dgn kamu juge..^^

erine roslan :
aha kan..belagak tak aku cakap aku putih melepak!hahaha

riak gila kan!hahaha

syLph said...

semua sama kot.
the way we say it je yg kasi beza.

^ ^

Tendou Sani said...

hahaha...abes peksa x pnah pk sal result pon...^_^_~

AyuE said...

hehe selalu cakap "ko dah study???aku xstudy lg ni.." pas tu buat muka menggelabah...tapi mmg betol pon selalu study last minit..hehe

ElyaElmo said...

betol2!!~kalau yng dpt result tggi tu...salu jee letakkat atas meja...atau pun..die yg akan sebok2 tnye orang dapat result berapa..and expect orang akan tnye die nye gak..hu3

Wanie-san said...

syLph:
^_^ sama tidak serupa...:p
lin montel!

Tendou Sani :
samo la!dah bis exam..buku tolak tepi!

AyuE :
hehehe kalau betul xpe..sy pon xkisah..kalau tak betul 2 yang bengang!huhu

ElyaElmo:
yes!u know wat i say kan.??kita xnak pon tgk result die..tp sibok nak tyg2..OMG..napa ada org mcm 2..hahaha