Monday, February 22, 2010

::Diorg Boleh..Kita Pun bOLEH!::



[Entry panjang dan sesuai di baca untuk students yang xdapat fly ke oversea]

Kali ini aku bukan nak luahkan pasal aku..Tp aku nak luahkan pasal seseorg...Dia bukan sesiapa... Dia darah daging aku..Adik aku yang ke 3..


  • Yang mempunyai rambut gulong2...
  • Berlainan kulit daripada adik beradik yang lain kerana dia seorg sahaja berkulit putih melepak![Nape la bukan aku yang putih tu..huhu]
  • Pandai main gitar..
  • Mempunyai awek mata sepek macam amoi...
  • Senyum selalu tayang gigi..
  • Selalu cari pasal dengan adik2..
  • Tapi mempunyai jiwa yang sensetif..
  • Selalu telefon mak..Bila tak dapat jawab exam kol mak sambil nangis2....[Auwww.....manje nye..lalalala]
  • Sangat kuat semangat!
Itu la dia...
Dia seorg yang cemerlang sejak di bangku sekolah rendah sampai lah Sekolah menengah.. UPSR-5A dapat offer study kat MRSM,Pontian...PMR-8A dapat offer MRSM,Jasin.. SPM-9A... Kiranya die xpenah kecewakan family n dia akan berusaha untuk capai apa yg dia mahu..Dia bukan la seorg yang genius...Tapi dia seorg kuat berusaha..Cuba tanya dia sendiri..Peperiksaan tahunan dia semasa sekolah..Pernah tak dia dapat 3.5 above?[MRSM pakai system pointer]Penah dapat anugerah Pengetua?Pernah kah?Tapi setiap kali peperiksaan besar dia tunjukkan dia BOLEH BUAT seperti mereka yang setiap exam selalu skor..

Kisah bermula...Dia dapat offer untuk futher study di Australia tajaan MARA..Tapi memerlukan persediaan selama setahun setengah di Intec,UiTM..Dia memang ingin sangat2 Fly..Sangat2 mahu..Tapi MARA telah letakkan syarat yang dia perlu lepasi tahap peratusan yang ditetapkan MARA iaitu 85%..Setelah selama setahun setengah berhempas pulas final exam penentukan segalanya...Dia hanya mendapat 81.sumthing% la..[i'm forget]..Dia begitu kecewa kerana dia tidak pernah gagal utk dapatkan apa yang dia mahu dan hanya beberapa percent sahaja lagi utk m'capai target yang MARA mahukan..Tapi bukan dia seorg yang m'dapat keputusan yang mengecewakan...Masih ramai..Seperti separuh batch nya mendapat keputusan seperti itu..Awek sepet nya mendapat result yg cemerlang..92% tak silap..Wlaupon dia tidak melepasi peratusan yang MARA tetapkan tetapi dia masih mendapat offer daripada University from Australia..Dua University di Australia offer dia..Tapi MARA tak mau taja..Budak2 JPA walaupun dpt below than 80% semua dapat fly if ada replacement University...Lama2 dia terima nasib yang ditentukan..Jiwanya kembali ok..[Ini kisah 4bulan yang lalu]

Kini..Dia kecewa lagi..Frust kerana student yg melepasi tahap yang di mahukan telah fly semlm dan minggu sebelum2nya.. Begitu juga awek sepetnya..telah Fly..Dia berasa sedih..down kerana memikirkan nasibnya...Jika dia m'dapat result yg bagus pasti dia juga telah berada di bumi Australia sekarang..Tapi apa kan daya..Tuhan telah tentukan nasib kita semua..Ada hikmah yang belum mampu kita lihat lagi...

Aku juga merasa sedih...Esok..Dia akan m'daftar di MONASH,COLLAGE sebab only this collage link with Australia's University and same what he's study at Intec..MARA Support..My dad called MARA everyday to ask bout my bro..Majority budak2 under MARA yang xdapat fly semua seperti terkontang kating..Semua dah fedup dgn MARA..If xdapat fly..MARA should have place to send all their students to futher study..Biarla kat IPTA/IPTS..Budak2 yang tak dapat fly tu semua yang dapat reslut cemerlang semasa SPM..But Mara xbuat ape..Semuanya kita yang buat...My dad jenis tegas..Dat's why walaupun my bro xdapat fly dia still dapat support from MARA because my dad siap pergi pejabat MARA.So..concusionnya..Kita perlu push pihak MARA to do sumthing..Baru kita dapat hasilnya..Takkan nak sia2 setahun setengah belajar di Intec..

So...Kawan2 dia sekarang study di Australia tapi dia study di Malaysia..Sangat sedih..Aku baca blog dia pon aku sedih..--->click here
Tidak mengapa...Kita buktikan belajar disini juga kita boleh jadi hebat!! Kami semua support watever u do...


Pensil/Surat:Air dicincang tak akan putus....










37 comments:

fndrocka said...

boleh ras kekecewaan dia sampai ke sini

smiley said...

huhuhu....simpati jugak kat die..sabar yer...i-allah rezeki akan dtg sure ade..

regards,
Triplesmiley

cikTi said...

salam,.

mmber cikti pon snasib mcm adek kamula,.
dia wat psediaan nk g kanada.,scholar MARA jgkla,.
dia pon mmg bdk bijak nk mmpus,.
tp,,mmg xde rzeki,,pointer x ckup..
padahal bbrapa point aje nk lepas g kanada kan,.rayu2 pon x guna,,.
last2 dia msok u mne tah,.dan tanggung sndiri sbb mara xnk support,.

conclusion,,
jgn sdeh2,.,
tu namenye xde rzeki,.
Allah selalu bagi nikmat kejayaan aje.,skali2 Dia nk uji kan,.
rezeki dia tmpat lainla tuh

Lifesaver said...

belajar kat mana2 pon sama..asalkan..niat belajar tu betul

Wanie-san said...

fndrocka:
2la...aku pon smlmn pikir pasl kekecewaan die..

smiley:
2la sofia..nasib die dah nak register masuk collage..kwn2 die yg laen xtau la nasib mcm mane..

cikTi:
salam..
sama la 2 cikti!
mmg rmai student MARA xdpt fly..
dlu wpon dpt sipi2 nak dkt peratusn yg ditetapkan..
MARA bg fly if ade tempat..
tp kali ni xde..org ckp MARA xde duit..huhu

Budak2 yg xdpt fly 2 majority budk2 pandai..syg la biar mcm 2..

Wanie-san said...

Lifesaver :
dah ckp mcm 2 puan capa..tp dia ckp dia nak study kat oversea sbb nak tgk tempt org mcm mane..huhu

crazy_labelle said...

sambung master la kat oversea...

shazruls said...

takda rejeki lg larr turr...dia mmg minat ke Australia ja ka

Redbloodsnow said...

alololo...cian die. xpe², mmg ade hikmah di sebaliknya. ape yg ptg, adik ko dh wat yg terbaik mungkin utk capai target MARA :)

Wanie-san said...

crazy_labelle:
2la..die target nak sambung master kat oversea la..xpon xchange students..

shazruls:
kat oversea la dia minat..tak kisah la aus ke uk ke..huhu

Redbloodsnow:
2la zie..sian pon ye jgk..xboleh tgk adik2 sedih..kita juga t'palit sedih...nak buat macam mana..=]

Moon BlooDy Spell said...

pilu kejap...
kau kakak yang baik
keep going bagi semangt kat adik mu itu...
sekali gagal tak bermakna kita ggal untuk selamanya

peja said...

hi Redbloodsnow...

Mimie.Candy Cane said...

belajar kt mane2 pun same je..yang pentng niat tu..

FaTiN said...

xpe lah, still he is much much better than me. at least, di dah ada placement but me? still di sini.

banyak sebenarnya nak tanya tapi i'll make is short;

-MARA tak kuarkan supporting letter ke utk kuatkan permohonan kite?

-MARA ada bagi tempoh tak, let say if dalam 3 months x dapat placement dia dah x amek peduli

-ke MARA lepas tgn terus?

Wanie-san said...

Moon BlooDy Spell :
2la..kne bagi semangat byk2 kat dia..
biasalah..
org xpenah gagal..pas2 bile dah sekali kecundang dia memerlukan byk kekuatan tuk dia bangkit..=]

peja :
wei!nak gatai sila pergi tempat laen!aku tampo kang!

Mimie.Candy Cane :
2la..dah ckp kat dia g2...wat masa ni dia perlu kekuatan kak mie..=]

Wanie-san said...

FaTiN:
Dia cuma bernasib baek..mungkin rezeki dia masih ada...=]
Fatin pon jgn putus asa ye..

kalau nak tanya leh ym je sy..dewapicisan87@yahoo.com..

1)setahu saya la..xada plak MARA keluarkan supporting letter..Tp xsure la if ada but i donno kan..My bro do not say anythng plak..

2)xpayah tunggu 3month fatin..skrg ni pon MARA mmg dah lepas tangan..kira sapa2 mau continue their study wat jela apa2 yg patot sendiri...scholar ke ape ke xada...kalau nak kne naik turun office mara..jenuh tau...

Aujinz said...

wanie-sang..

aku sampai leh rase ape yang adik mung rase...

tapi..iyer laaa..
takde rezeki dier ke sane..

kalau aku pung..konfem nangis guling2...

Husna Hadzarami said...

alahai.. bagusnya adik wani..
kenapa tak apply JPA ye?
allowance JPA lagi banyak tak salah akak..
tapi kan, segalanya bergantung pada rezeki..
dan semua yang berlaku ada hikmahnya.
just dont give up la k!
;)

Mieza vs Rory said...

aku bce tjuk besar ngn tgk gmba jer...hehehee

Wanie-san said...

Aujinz:
2la..mule2 aku pon xrase gapo2..
tp bile kawan2 die nak dekat fly baru terasa..
dia lgila terasa,..huhu
bab nangistu tak pyh cite la..huhu

Husna Hadzarami:
2la..dia dlu kan mrsm so dat's why dia apply mara..kalau apply jpa sure die dpt fly..xpa la..semua dah b'laku...=] juz skrg dia kne bangkit la...kne byk2 bg support kat dia..=]

Mieza vs Rory:
bgus la ko xbaca!mmg aku xbg ko baca pon.klu ko baca nnt mesti juling..=p

Ah Fatt said...

tak semestinya pegi australia br blh berjaya... kat malaysia pun kalau adik ko usaha blh gak tu

JMR said...

pesan kat dia ; belajar kt mana2 pon sama. yang penting usaha nak berjaya. tak dpt fly blm tentu tak berjaya. trust me, once dia dh berjaya nnt, dia akan tao erti statement aku kt atas tu..heheh

faeznaem said...

saye faham gile situasi adek saudari.. saye SPM 2008.. tajaan JPA.. saye memohon ijazah luar negare.. tidak dapat sbb terlalu ramai pesaing.. hampe gile time tuh.. rase macam sie2 je aku blaja.. tapi naseb baik JPA ade program baru.. blaja kat UNITEN.. huh.. cakap kat dier.. kang sambung master kat luar negare!

Wanie-san said...

Ah Fatt:
2la..tp wat masa ni biasala..terasala..lame2 ok la 2 kot..=]

JMR :
bukan JMR study kat oversea ka dlu??huhu skrg dia dah dpt terima hakikat cume sumtimes die rasa frust la...akan ku sampaikan ape yg JMR katakn..

faeznaem:
owh..kira kamu sama umor dgn my bro la...die pon SPM 2008..JPA x biarkan students dia t'kontang kating..Tp MARA mmg xambik peduli langsung..2la yg budak2 xtahu nak pergi mana...Bgus la..kamu dah dpt semangat baru nak teruskan belajr...=]

Melz said...

kalau kita ada usaha. kat mana pun leh berjaya

i'msosupernotcool said...

mana2 sama saja..
tp aku dapat rasa kecewa tu..

blogger jugak ke?
huhu

pakcik kordi said...

study sini ok juga beb....=)dlm malaysia lg sng bukan?=)

zulhilmi bdk blur said...

lalalalal...
dah2 fokus study...
hihi

Ms.Independant said...

klo aku pon mesti sedey weh...
tp takpe lah...
maybe blum rezki die nak ke sane...
kat sini pon ok pe...

:)

-aTie- said...

mungkin ini lebihbaik untuk die... sape tahu kan. Allah ada perancangannya sendiri untuk setiap hambanya. sabar la ek

Khaizarien @ atie Blog

avid gunner said...

it's not the end of the world..come on la..ni suma takdir..yg fly tu x semestinya lagi bagus dari yang study local..

anggap la rezeki dia utk fly xde. maybe rezeki tu akan digantikan tuhan time akan datang..masa keje ke...

zool said...

Belajar tak kisah dimana2 pun yang penting camne nak aplikasikan dalam kehidupan

syuhaida abul said...

ahaa sedey nye...tp ade hikmah di sebalik setiap kejadian yg blaku...cheer up okay..study d malaysia p0n okay..dpt jmp family slalu...

miss lolly a.k.a luvfareda said...

huhuhuhu! ko bagi smgt kat die oke?

aku nak bg semangat. die dah ada makwe dah agagaga :D

hisham said...

salam...ensem la adik u...hehe

jee yunus said...

sy ader story...

my lecturer..dulu student pndai..so dpt offer study oversea..belanda..dh g sane..asik travel je..blaja ntah ke mana.last kene balik malaysia..

tp dier tekat ttp akn dtg blik to smbg study..so degree wat kt malaysia n dier tekad tok wat master kt oversea...bile bes degree,nk smbung master..pemohonan dier di tolak tok smbg master kt oversea..make smbg master di malaysia..tp dier tekad to smbg phd di oversea...

pas bes master..die dpt study oversea..walo pon lame tnggu..tp dier dpt juge..hrp bole dijdkn semangat ye..:>

EasyFareez said...

Thanks kakak.
I'm just read this entry.
Thanks a lot blogger!