Thursday, July 1, 2010

::Spaghetti Kampung::




Saya memang untuk mengingati sesuatu benda yang jarang di buat...Apatah lagi subject membaca... memang lemah gemalai betul la!

Saya suke memasak!Saya suke masak apa yang saya nak makan...Tapi apabila tinggal di rumah sewa jela... Kalau duduk kat rumah..Mak la yg selalu masak.. Saya prefer menguyah sampai kenyang je....huhuhu -___-"

Tapi oleh kerana saya lemah untuk mengingati resepi2 yang saya jarang masak.. So, saya akan call mak saya... Bertanya itu ini... Kadang2 takut jgk kena marah...Yela...Tahun lepas dah tanya..Pastu tahun ni tanya lagi...Mesti mak bengang..huhu

Jadi saya kena ambil alternative untuk menulis resepi didalam blog saya ini... Erkkk...Lantak la!Asalkan saya tak lupa dan tak perlu bertanya lagi!!

Ya...Tuan2 dan Perempuan2... Sekali lagi saya dipilih untuk menjadi tukang masak kepada pasangan yang hangat bercinta yang suka main tutup2 mulut...Razman & Dot Dot Dot... Oleh kerana saya tidak mahu memasak Mee Goreng Pedas lagi dan bajet yang Razman bagi agak TINGGI walaupun tidak la setinggi saya...Jadi saya telah memilih untuk memasak Spageti Kampung...Yela...Spageti yang tidak masam tapi Pedas...Ya...PEDAS mesti ada didalam masakn ku...hahahaha

Ok...Kita mula kan dengan Bismillah...^^

Bahan2 yang di lanyak..

Daging Cincang..Basuh dulu ye..Ni tak basuh agi..Ada darah lagi skit2.

Sos Spageti Kimball tapi aku guna yang original dan cendawan ye..Korang punya spageti ikot korang la!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bahan-bahan sebenar yang tiada kepura2an.
[Bahan2 ni untuk 10 org makan ye..Kira cam dua paket spageti la]

Bawang Besar : 2ulas [Potong ikut suka..tapi aku prefer potong dadu la]
Bawang Putih : banyak ulas...hahaha Aku dah lupa letak byk mana [Potong dadu...Cincang la senang!]
Cendawan Butang : 1 tin [Hiris nipis]
Tomato : 2 biji [Potong dadu buang biji]
Daging cincang : 1 bungkus.[Aku suka guna Cap Abg Ramlee]
Sos Spageti : 2 tin [aku suka campur original+cendawan]
Lada Boh or lada giling tapi bukan tenggiling...haha


Cara-cara memasaknya......


1)Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga baunya harum menyelubungi rumah anda..
2)Lada boh letak la 3,4 sudu..Suka hatila!Nak pedas letak banyak..Tapi jgn byk sgt...Sekeh kang!Kacau2 sampai pening....
3)Letak daging cincang..Kacau2 sampai lenguh.Hehe kacau sampai ratala!
4)Letak sos spageti..Kacau2 lagi..Biarkan seketika..Biar daging tu masak dan mengelegak.
5)Pastu letak la cendawan butang tu..Kacau2..Rasala..Kalau masam dan tawar letak la garam..Boleh hilangkan rasa masam.tapi kalau dah letak lada boh..tak adala masam..
6)Last sekali, letak tomato yang didadu ya tuan2 dan perempuan2..Kacau2..Biarkan mengelegak dan rasa2 dah masak...SIAP LA!tu pun susah ka!

Extra:Kalau nak tambahan..boleh letak meatball dalam kuah spageti tu..

Percaya atau tidak resepi saya ini..Hanya saya dan sesiapa yang merasa sahaja tau sebab saya buat ikut suka saya!Lalala

Saya tak snap pic spageti yang di masak sebab En.Razman tak sabar nak celebrate birthday dot dot dia sampaikan aku yang tengah masak pon dia sibok call,msg suruh cepat..nasib aku tak letak racun tikus dlm kuah spageti tu!Iksh!Nasib Si CC dtg tlg dgn Nadia..Thanx my buddy...:))

Hepi Birthday Azza Cayunk!
Love U!
Jgn gaduh2 lagi dengan Si Tong Oksigen tu ye!
Jadi matang..Matured..:)




Pensil/Surat:Esok pergi Kem Motivasi..Kena motivate budak sekolah..Aduh..Mesti jahanam2 budak2 tu....

11 comments:

iQa~ said...

wah3....

nnt masak sem dpn,anta kat kite skit ye~

ucena said...

cik chef, klu xnk gne cndwan btng tu, leh gne ape ag erk?

-li.zue- said...

wuuu.terbaeklah!

ni baru spaghetti orang Melayu weyyh.pedas! haha

Aujinz said...

wanie-sang...

masakkan untuk kawan gok!
lapa ning!

nursarah said...

dulu aku rajin masakkan spageti tuk housemate, skang lak lama dah tak beraksi di dapur.. busy kerja. nak blogwalking pun tak menyempat. hehe

Razman said...

haha...si pendek, masakan kau memang terbaek..aku yg xmkn spageti pun tb2 makan...

ber_u_wang said...

hmm dah pandai masak tu dah bole kawen la..

meleleh air liur tak ajak uncle ye

Anonymous said...

che waniiiiiiiiiiii.ne i duk tgat nasi lemak u neh!aishhhh.

=(((((

SYUE (mls nk sign in)

@juera said...

mna nye hasil masakan spagheti?hihi..pndai cik wanie masak..^__^

syaf said...

wah..sedap kah???

takat masak aku pon bley...hehe :) peace...

**mesti x sedap...

link blog aku yg baru
http://uncle-syaf.blogspot.com/

izzad b* said...

best!!!!!sikit!