Saturday, December 3, 2011

::Serabut dah::


Assalamualaikum...
Esok pagi 3hb Dec, eh?Dah masuk 3hb kot!Ok-ok, pagi nanti..=_=" Aku ada test Philosophy. Macam mana orang otak Math ni nak merembes idea untuk subjek Falsafah? Aku rasa mahu esok keluar calculation je. Dulu time degree pernah ambil subjek Philosophy of Sciences. Ni time master kena ambil pulak Falsafah dalam Pendidikan Teknikal dan Vokasional. Jem kepala otak gua...~_~!

Please la... Dah la selepas test kena rushing pergi bus stand nak pergi KL pula. Malam esok parents aku balik dari Mekah. Abang dan adik aku dah pergi KL harini. So, esok aku perlu gerak ke KL naik bus je la. Bercampur-campur dah perasaan ni.


Tokoh falsafah:
1) Sacrates- Pembentukan pengetahuan yang murni amat penting bagi mencapai kebijaksanaan.
2) Cicero- The mother of all art.
3) John Wild - Usaha untuk memahami faktor-faktor dasar sesuatu yang kita alami.
4) John Dewey- Usaha manusia untuk membuat penyesuaian sesuatu yang lama dengan yang baru.
5) Al-Farabi - Cintakan kebijaksaan dan falsafah ialah pokok segala ilmu.
6) Ibnu Sina - Dapat mengawal pemikiran manusia daripada terpesong.

Mazhab Falsafah:
1) Idealisme
2) Realisme
3) Pragmatisme
4) Prograsivisme
5) Eksistensialisme

Ni jela kot aku boleh ingat. Padahal soalan dia tak ada la sedirect macam gini. Eh? Rasa berilmiah pula kan entry aku harini. =_="

Eh, sempat pula la kan update blog!
Pensil/Surat: Wish me gud luck..Baru nak sedar diri oi!

3 comments:

sea_lavender said...

gud luck dear ~~
bese la tu kte pn cm tu klu lgi test lagi semangat m'update blog heeee =D

ber_u_wang said...

gud luck comey

Aujinz said...

Gud lak Wanie-sanggg.. koh koh koh