Saturday, August 21, 2010

::Cabaran Setiap Hari Jumaat::



Assalamualaikum W.T.B.....
Kenapa lah setiap hari Jumaat mesti ada je cabaran nak memasak... Kalau kita masak tapi tak dapat rasa sebab berpuasa memang cuak gile! Bayang kan...Kita dah sudah masak Nasi Ayam, siap hidang lagi pastu bile kite makan Nasi Ayam tu tetibe rasa Double Cheese burger.. Tak ke cuak tu! Mesti kite tertanya2..Siapa la yang pandai GILE2 masak ni....[Motif Nasi Ayam rasa Double Cheese!Cis!Bedebah kau wanie!]

Ok2..Malas nak melalut2.[Padahal dah melalut!] Semalam turn aku masak dengan Cen [Husna].. Minggu lepas hari yang sama aku busy sangat2.. So, banyak la cabarnnya.. Tapi semalam aku dengan Cen sangat2 la TAK BUSY.. Time beli barang2 siap memikirkan resepi tambahan untuk memasak lagi.. Mula2 juz plan nak buat Daging Black Paper n Kobis Masak Lemak je.. Pastu pikir2 balik, kuih muih tak ada.. Kitorg pun pikir nak buat Samosa Daging...

Balik je rumah kena start masak dah walaupun baru pukul 2.30pm.. Yela..Nak buat inti samosa lagi.. Nanti nak rebus daging lagi... So.. Semua take time... Dah siap buat inti Samosa.. Nak buat daging black paper lak.. Dah la Cen kena pergi jumpe dentistry.. Gigi die kena cabut.. Aku masak la sorang2.. Dah la tak boleh rasa cukup bahan ke tak... Before ni, ada jugak budak2 yang tak boleh puasa.. Boleh la suruh rasa..

Cabarannya...
Mula2 time beli daging tu, tengok macam byk.. Yela.. dah RM20++ dah harganya.. Mesti la banyak... Time potong pun nampak byk je... Aleh2 bile masak nampak sikit giler! Cukup2 nak makan 5org.. Perghh.. Kitorg dah la 11org... Kena agih2 la daging tu sikit sorang...

Inti samosa dah siap... Pastu nak membentuk samosa plak tak pandai! Siap tengok video pon tak jadi gak.. Kadang2 jadi segitiga sama kaki.. Kadang2 jadi segitiga sama sisi.. Last2 jadi senapang patah!
-_____-"

Kobis masak lemak pun ada cabarannye gak! Padahal masak lemak la paling2 senang.. Letak semua bahan pastu tinggal je.. Tapi.. Semalam satu santan tu member aku dah guna 2hari lepas. So, ada la lagi sikit... Time nak letak dalam periuk dah bau2 takut tak boleh guna.. Aku dah was2 takut masam tapi Cen cakap ok.. Boleh guna lagi.. Bile masak semalam rasa la sikit hujung lidah... Macamada rasa masam2.. Tapi tak sure la sebab kita tak boleh rasa sepenuhnya.. So, meroyan la semalam!Cuak kalau tetibe tak boleh makan!Kena buat backup menu la.. Nyaris nak masak Sup cendawan campak2!! Bile dah nak masak tu.. Aku try rasa lagi hujung lidah.. Macam dah tak masam.. So, aku pun decide tak payah la buat backup menu..

So..


Photobucket

Semalam SAMOSA DAGING tak ada tapi POPIA DAGING ada..[Gulung macam popia ajo..]
DAGING BLACK PAPER cukup2 makan je.. Tak ada langsung lebihan... [Pandai semua..Tak ada pembaziran ye..Padahal tak cukup...huhu]
KOBIS MASAK LEMAK menjadi tapi tak berlemak macam biasa buat... Frust gak la..

--------------------------------------------------------------------------------------------


Pensil/Surat:Esok ada test Risk Managment!!tapi tak study lagi...Pandainye ko wanie!!~~



7 comments:

avid gunner said...

sapa lipat samosa tu? cam berpengalaman je..

Tina Farhana said...

samosa jadi cam senapang patah tu x tahan. HAHA. tapi takpe, ada nampak effort di situ. nak try la buat daging blackpaper harini. :D

erine roslan said...

samosa segitiga dh jadi tiang A famosa daaa....

iera said...

Bestnye maen masak2. rse cam nk buat gak je....

YobSumo said...

kalau bagi aku makan aku promise takkan complaint.

so biler?

Faizal@PeJAY said...

suka samosa

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

sedap ke samosa