Thursday, August 19, 2010

::Ting Tang Ting Tang Alexander~~::


Assalamualaikum W.T.B...
Pernah tengok cite KAMTUME (Come To Me)?? Serius lawak giler! Aku tak boleh tahan gelak bile Johan start buat suara mirip Dato' Fazilah Kamsah pastu Chef Wan... Mule2 tu mati2 ingat suara Chef Wan tapi bile member tunjuk video tu baru tau tu kerja Johan!huhuhu

Bile time memasak je mesti buat nada Ting tang ting tang Alexander~~.... Tak pun mari2 datang dekat !!!Shiela Rusly.... Entah pape..hoho Tapi meriah la sikit dapur tu kan?Hehehe Tak ada la rasa lapar kalau memasak untuk berbuka...

Semalam turn aku jadi Ketua Chef... Tak tahu nak buat menu ape... Before ni dah buat Nasi Minyak... Kali ni ingat nak buat simple2 je... Aku dengan Ucena suke usha resepi2.. Cakap je nak makan ape.. Mesti search resepi.. Suka masak daripada beli... Puas hati makan..^^ Dua hari lepas aku ada blogwalking pastu terjumpa satu blog ni.. Menarik gile.. Banyak resepi2 best.. Tengok pun dah terliur...huhu Blog POTRET KASIH... Ape lagi..Aku pun cari la resepi yang simple2.. Pastu terjumpe resepi Sambal Sotong Cili Padi.. Macam menarik sebab bahan2 yang digunakan bukan macam kita buat sambal sotong biasa... Sebab semua bahan dikisar macam serai tomato...Tu la yang buat aku suke giler.. Bukan saja pakai campak tapi pakai kisar je sekali gus! Tak payah la penat aku nak masuk kan satu persatu bahan2..huhu [Dasar pemalas ko wanie!] Pastu semalam ada plak resepi baru time aku nak salin bahan2.. Bebola Roti Goreng... Aku tengok macam menarik.. Kebetulan plak aku memang tak buat ape2 kuih muih... Apa lagi!Try jugak!!

Sebenarnye aku cuak gak nak masak untuk ramai2 ni.. Yela.. Kalau untuk rumate aku.. Gasak jela...Diorg telan je.. Tapi untuk satu rumah ni yang seramai 12-14org.. Jenuh gak.. Bahan2 yang digunakan bukan sikit... Banyak wo... So, kalau tak menjadi membazir plak... Nah!Tengok sajo hasil nye...\^_^/


Photobucket
Bebola Roti Goreng.. Bebudak ni ramai yang suka! Siap nak buat sendiri! Simple but Delicious

Photobucket
Sambal Sotong Cili Padi... Simple tap Berapi!

Photobucket
Mushroom Soup... Simple je.. Campak2 sambil pejam mata pun boleh buat...^_-

PhotobucketAlign Center
Ni baru 1 hidang.. Kitorg ramai so ada 3 hidang....hehe

Resepi semua ni boleh ambik kat blog POTRET KASIH.. Malas nak tulis..hehe
------------------------------------------------------------------------------------------------

Hari Selasa lepas aku juz jadi assistant je.. Member aku nak buat kuah kari pastu alang2 nak buat roti jala skali.. Perghhh.. Mantop la! Senang giler buat roti jala! Before ni Mak Cik Wan buat aku bukan tolong bancuh bahan pun.. Juz tolong kirai je... [Pemalas!] So, tak tahu la letak ape... Time kawan aku buat aku pun tolong la menyibuk nak tau bahan2 apa.. Senang gile bahan.. Tepung+telur+air+majerin+garam+pewarna [kitorg pakai serbuk kunyit je..pewarna enggak ada dong.haha] Masuk dalam blander kisar sampai rata.. Ha!Senang kan???lalala


Photobucket
Tak perlu pukat tunda.. Jala saja sudah cukup..hehehe


Photobucket
Kari ayam mantop!^^


Pensil/Surat: Esok ada presentation!!! Satu ape pun tak buat lagi! Gasak la ko Wanie!!




15 comments:

@juera said...

sedapnya mknn yg ado ni..weh cmne ko bt roti bebola daging tu ek?nk ajar housemate ak buat jgk la..hehe

wana said...

Salam Wanie...
Sodapnya sume lauk2 tu.... makan pulak ramai2.... meriah gitu!!!!!!! Roti jala tu menggoda jiwa dan ragalah.. kene buat ni!!!! tak tahan...

Ann said...

menariknya ang masak, leh jd isteri org dh ni hehe....erm dah lame betul aku xmasak...mesti skill aku dah tumpul..huhu

saya_arief said...

alahai..
sedap nye.

shazruls said...

mak aii..terlioq dh ni

ber_u_wang said...

wah dah boleh kawen ni.. sebab dah pandai masak..

syue said...

che wanieeeeeeeeeeeeeeeeeeee
i dah lapor gilaaaa nengok u punya makanan!ish.

dhla now kul 7pm..pastu malam td terlepas sahur!tsk tsk tsk

erine roslan said...

nak nasi tomato! dengan ayam percik.. pelisssss~~

Wanie-san said...

@juera:
hahaha ko bukan website potret kasih yg aku dah link kat tu..ambik resepi kat situ...sonang ajo!sape2 leh buat..:)

wana:
hehehe akak pandai masak...roti jala tu kan simple....pejam mata bleh buat..hehehehe thanx alot akak!^^

Ann :
hehehe aku suke msak2 ni...ala....sapa2 leh masak..:)

saya_arief :
jgn!nanti btal pose..hehe

shazruls :
dah berbuka ni..g makan...hihi

ber_u_wang:
hahaha uncle ni..simple2 boleh la..hehe

shusyue :
i pun xsahur..tapi kuat!hahaha
ala..makan kat umah lagi sodap syue oiii..:)

erine roslan :
eee.demand la!sekeh kang!ko masak la nasi tomato tu...senang je...

Tina Farhana said...

uuu..sedapnye roti jala tu ngn kuah kari. ish ni yg rasa nak buat jgk ni. huhu

Aujinz said...

perut tengah kenyang.. so tak terasa ape pun.. hahahha..

ghajen wanie-sang memasak..
buleh kawen dah nie..

Raihanna said...

woah...
mantap2nya masakan tu sume...
sampai terliur rai..
seb baik page nie tak penuh ngan air liur rai.. hehhe
mesti seronok kan makan ramai2..
cam meriah je rasa... =)

She is f.A.z.A said...

wanie!!!
nampak tempting laa..
bleh bukak restaurant nih ;)

Mohd Hazri said...

Bukan takat bukak restoran. dah boleh buat calon bini nih :p

~AmyLiana8886~ said...

lapaq ni wanie..