Sunday, August 22, 2010

::Terlajak Plak!::



Assalamualaikum....
Semalam berbuka 3org je..sedih kan?sob..sob..sob.. Housemate semua berbuka kat luar n beli kat luar... Aku, Ged dan Farah je b'buka.. Pikir2 nak masak ape...Aleh2 dapat menu nak buat nasi goreng.. Tapi..Takkan nasi goreng je... Walaupun b'buka b'3 tapi kita kena gak berbuka dengan sedap2...hehe

Last2 dapat idea nak buat Nasi Goreng USA.. Tapi malas nak buat lauk daging... Nanti kena rebus bagai la..So..Decide nak buat ayam je... Pergi beli barang pukul 5.45pm.. Pastu masak pukul 6.30pm.. Tak sedar waktu berbuka sebab time azan tu kitorg sibuk masak ayam lagi..huhu Aleh2 berbuka la pukul 7.45pm...hehe


Photobucket
Nak buat telur dodey dodey tapi tak jadi...huhu ;(

Photobucket
Ayam masak merah... Sepatutnye daging la lagi sodap...

Senang je nak buat ayam tu:
500 gram isi ayam (potong dadu)
5ulas bawang putih (diketuk)
1 labu bawang besar (dihiris)
1 biji capsicum (potong halus)
Carrot (potong halus)
3 sudu besar lada boh/giling
3 sudu sos cili
sedikit garam dan gula

1) Mula2 tumis bawang putih sampai naik bau dan letak lada boh..Tumis sampai lada boh tu kering dan masak.
2) Masukkan ayam dan sedikit air. Masak sampai air kering.
3) Masukkan sos cili dan gaul.
4) Letak sedikit garam dan gula.. Secukup rasa la.
5) Last sekali masukkan bawang besar, capsicum dan carrot. Kacau2 sampai semua nya masak. SIAP!!

Rajin la plak nak tulis resepi hari ni..hehe Sebab test Risk Management dah habis tadi.. Esok plak ada presentation Bel dan test Simulation.. Hari Selasa ada presentation Islamic Banking plak... Banyaknye presentation...huhu

Pensil/Surat: Petang ni tak payah masak!! Berbuka dengan geng2 blogger!Miss them so much!!!^_^



20 comments:

~AmyLiana8886~ said...

pandai nyer wanie masak..hihi..best tu...

nursarah said...

memang nampak begitu menyelerakan! wahhhh!

erine roslan said...

sedap lauk2 itu... aku suke.... jom masak lagi. aku tukang potong sayur je. hahaha

Mimie.Candy Cane said...

silap tol bace entry ni tgh2 ari...godaaannnnnn...hehehe

all the best for ur presentation ehh

Un Phat Lee said...

pandai lu masak.gud2.ehe. XD

shazruls said...

sejak ramadhan ni ...entri menu makanan ajerr....cobaan...

Rowena Chasez said...

wahhh3...
sedap2...
ehhh..
puasa laaaa...
huhuuuu~
salah timing baca entry nie...
hehee~

Ann said...

menariknya..tergoda tau bukak tgh2 pose ni.haha

saya_arief said...

bile nak masak kan tuk aku..?
;p
haha...kim salam kat geng2 blogger tu.

fndrocka said...

entri sebegini lah yg org lelaki tak boleh nak buat..

Lelaki Ini said...

wah..
besh2!

jee yunus said...

wanie..hr ni msk aper wanie...besh tgl menu2 dlm blog wanie...;))

Wanie-san said...

~AmyLiana8886~:
kak amy dok rase lagi guane tahu sedak??hehe

nursarah:
hahaha meh2 jemput makan!:)

erine roslan :
hahaha ko memang fav sayur ko..semua ko suke....sampaikan aku kena ikot je ape yg ko suke..nasib xletak ikan bilis..haha

Mimie.Candy Cane :
hahaha sowi kak mie...hehehe
thanx kak mie cyg!^^

Un Phat Lee:
Lu nak ke?meh wa wat kan...^^

shazruls :
hahaha sowi en shazruls!!!hehehe

Rowena Chasez:
laen kena post malam2 la..baru kene timing kan??hehe

Ann :
laen kali kena bukak time mlm je la blog..hihi

saya_arief :
hahaha nnt ada masa kite ketemu aku masakkan...wokey..salammu akn di smpaikan...

fndrocka :
apa kata ko try wat entry mcm ni??hihi

Lelaki Ini :
blum cuba blum tau...:)

jee yunus :
arini tak masak la jee..kuar makan dgn cc n boem..diorg belanje..hehe

syue said...

wehhhh..ape kaitan resip n test risk?ahahaha.lawok la mung neh

nurayunni said...

beznyer..klu berbuke mcm nie kan bez...

enuLwanie said...

nak ckitttttt

kodok hijau the ghost writer said...

uik lapo lakkk

Hamzah Ian said...

alahai.. sedapnye gmbr..

Hamzah Ian said...

alahai.. sedapnye gmbr..

Hamzah Ian said...

alahai.. sedapnye gmbr..